Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää käsitöiden myynnistä löytyy tästä artikkelista. Miten ja Missä myydä käsitöitä? Miten hoidat veroasioita? Myyminen ilman yritystä ja Vinkkejä käsitöiden markkinointiin ja myyntiin.

Käsitöiden Myynti ilman Yritystä

Onko mahdollista myydä käsitöitä ilman yritystä?
Voit myydä käsintehtyjä tuotteita ilman yritystä, sinun ei tarvitse perustaa yritystä eikä tarvitse y-tunnusta.
Kun myynti kasvaa ja ajattelet että harrastuksesta tulisi kokoaikatyö silloin voit perustaa toiminimen tai osakeyhtiön.
Saako käsitöitä myydä verottomasti?
Vaikka sinulla ei ole yritystä, silti kaikki voitto on verotettavaa.
Sen takia kannattaa pitää päiväkirjaa myynnistä ja kirjoittaa mitä myit, milloin myit, millä hinnalla myit ja kuinka suuri oli voitto.
Jos teillä on kysymyksiä veroasioista, tietoja löytyy tämän sivun alaosasta.

Käsitöiden Myyntipaikat

Missä käsitöitä voisi myydä?
Voit myydä käsitöitä torilla, kirpputorilla, somessa (esim: facebook, instagram jne) ja verkossa. Torilla, kirpputorilla tai vastaavissa paikoissa sinun tarvitsee vuokrata paikka.
Jos olet juuri aloittamassa myynnin, olisi hyvä ensin yrittää myydä verkossa ja katsoa miten myynti sujuu.
Käsitöiden myynti verkossa on helppo ja tällä tavalla näet mitä käsitöitä ostetaan. Verkossa on erilaisia sivustoja joissa voit myydä käsitöitäsi.
Esim: tori.fi , etsy , amazon ja tietysti sivustomme (reilukirpputori.fi). Kun valitset myyntikanavaa, ota huomioon mitä ne tarjoavat teille ja mitä ne haluavat teiltä.
Vaikka voit jättää ilmoituksia Amazon sivustolle ilmaiseksi, he haluavat prosenttia teidän myynnistä.
Tori.fi sivustossakin on mahdollista myydä käsitöitäsi mutta kun teillä on pieni tai suuri yritys, teidän pitää rekisteröityä yrittäjänä.
Se on maksullinen ja voit jättää vain muutaman ilmoituksen sinne päivässä. Melko sama juttu huuto.net sivustossa.
Jos olette jo lukeneet “säännöt ja vinkit” sivultamme, tiedätte että sivustomme on ilmainen sekä yrittäjille että yksityisille ja ei ole ilmoituksen jättämisen rajoja.

Etsyssä Myyminen

Käsityöläisten verkkokauppa Etsy on varmaan tuttu monille käsitöiden harrastajille mutta miten Etsy toimii?
Ensin rekisteröidyt Etsy sivuston, annat henkilötodistuksen, passin jne ja pankkitilisi. Etsyssä ilmoituksen jättäminen on maksullinen.
Jokainen ilmoitus maksaa teille 20 senttiä eli kun laitat 10 tuotetta sivulle, maksat 2 euroa siitä ja ilmoitus säilyy vain 3 kuukautta.
Jos kauppa syntyy, ostaja maksaa kortilla suoraan ja sivusto lähettää rahaa pankkitilillesi mutta Etsy veloittaa 3,5 prosenttia tuotteiden myyntihinnasta. Sen jälkeen lähetät tuotteet ostajalle.
Vaikka tämä systeemi helpottaisi myyjän työtä, markkinoinnin ammattilaisena sanoisin että myyjällä olisi mahdollista tienata enemmän rahaa jos käsitöiden myyjä itse sopisi ostajan kanssa.

Käsitöiden Verotus

Pitääkö käsitöiden myymisestä maksaa veroa?
– Kyllä
2 erilaista veroa tuotteiden myynnissä ; arvonlisävero ja ansiotulovero.
Mikä on arvonlisävero?
Arvonlisävero maksetaan tavaran myynnistä. Ostaja maksaa tätä teille ja te lähetätte sen verottajalle.
Sanotaan ostit puuta, ruuveja… ja ne maksoi 30 euroa teille. Teit hienon kahvipöydän niistä. Kun on aika myydä tämä kahvipöytä, lisäät ensin voiton.
sanotaan 40 euroa. Nyt tuote on 70 euroa ja tämä on tuotteen veroton hinta.
Jos olet arvonlisäverovelvollinen, lisäät sen päälle 24 prosenttia  arvonlisäveroa. 70 euroa +%24 Alv = 86.80 euroa (Tuotteen verollinen hinta).

Milloin ei tarvitse maksaa alv (arvonlisäveroa)?
Arvonlisäverovelvollisuus raja on 10.000 euroa vuodessa eli jos liikevaihto ylittää sen summan silloin olette arvonlisäverovelvollisia.
Vaikka teidän myynti olisi pienempi kuin 10.000 euroa, silti vapaaehtoisesti voit ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi.
Arvonlisäverovelvollisena saat vähentää arvonlisäveron, joka sisältyy toiselta arvonlisäverovelvolliselta ostamasi tavaran tai palvelun hintaan.

Miten lasketaan liikevaihto?
Liikevaihto lasketaan tuotteen veroton myyntihinnasta, ei voitosta. Sanotaan, ostit 20 eurolla materiaaleja tehdäksesi koruja.
Teit korut ja lisäsit 30 euroa tuottoa. Myit korut 50 eurolla. Nyt teidän voitto on 30 euroa mutta liikevaihto 50 euroa.

Mikä on ansiotulovero?
Ansiotulovero maksetaan voitosta ja veroprosentti riippuu tulon määrästä. Jos olet myymässä käsitöitä ilman yritystä, teidän pitää ilmoittaa myynnistä ja voitosta verottajalle. Sen perusteella verohallinto kertoo teille kuinka paljon teidän tarvitse maksaa.

Pitääkö antaa asiakkaille kuitti?
Verohallinnon mukaan sinun pitää antaa/tarjota kuitti asiakkaille mutta on myös poikkeuksia. Jos myyjä ja ostaja eivät kohtaa, silloin sinun ei ole pakko antaa kuittia esimerkiksi tuotteiden verkossa myynti tilanteessa (Toisin sanoin kun ostaja maksaa sähköisesti).
Torillakaan ei ole pakko antaa/tarjota kuittia.

Kuitin Täyttöohje ja Kuitin Sisältö

Kuitissa täytyy olla :

 • Yhteystiedot, yrityksen tai elinkeinonharjoittajan nimi  ja y-tunnus
 • Kuitin antamispäivämäärä
 • Tunnistenumero
 • Myytyjen palvelujen tai tavaroiden määrä ja laji
 • Tavaroista tai palveluista suoritettu maksu ja suoritettavan arvonlisäveron määrä verokannoittain taikka arvonlisäveron peruste verokannoittain.

Kuitti voi olla käsinkirjoitettu tai tulostettu.

Käsitöiden Myynti Työttömänä

Vaikka teet sitä harrastuksena ja myynti on pientä, tulot pitää kuitenkin ilmoittaa Kelalle. Voit tienata 300 euroa kuukaudessa ilman että se vähentää tukeasi Kelasta.

Käsityötuotteen Hinnoittelu

Kustannukset + Voitto + Alv (jos on) = Tuotteen Myyntihinta
Paljonko maksaa yhden kappaleen tekeminen ja siihen kulutettu aika?
Esim: Teet koruja. Yhden korun kustannukset ovat 5 euroa ja yhden korun tekeminen kestää puoli tuntia eli jos tekisit koruja 8 tuntia, päivässä voit tuottaa 16 kappaletta.
Jos olisit kokopäivätyössä, esim saisit 50 euroa. Siis 16 kappaleesta sinun pitää saada vähintään 50 euroa voittoa.
50/16= 3.12 euroa voitto per kappale.
(Kustannukset) 5 euroa + (Voitto) 3.12 euroa + Alv (jos olet arvonlisäverovelvollinen) = Myyntihinta
Tämä on vain yksinkertainen selitys mutta kun hinnoittelet tuotteita, pitää ottaa huomioon että millä hinnalla muut myyvät vastaavia tuotteita ja paljonko on kysyntä.

Vinkkejä Käsitöiden Myyntiin

 • Valitse ilmaisia myyntikanavia. Kun käytät sellaisia nettisivuja joissa teidän pitää maksaa provisiota, tuotteen hinta nousee ja se vaikeuttaa myyntiä.
 • Käytä erilaisia nettisivuja samaan aikaan jotta useammat ihmiset näkevät tuotteitasi.
 • Laita joku merkki tai nimi tuotteillesi, koska se auttaa ihmisiä tunnistamaan tuotteitasi.
 • Ihmiset ostavat käsitöitä usein lahjaksi siis huomioi juhlapäivät (äitienpäivä, isänpäivä, ystävänpäivä, joulu jne) ja kun on mahdollista, muokkaa tuotteita sen mukaan.
 • Jos teidän tuotteissa on jotain uutta tai erilaista kuin muilla, kannattaa mainita sitä. Esim: “ei aiheuta allergiaa ihollesi”, “valmistettu kierrätysmateriaalista” jne
 • Ota huomioon immateriaalioikeudet ja tekijänoikeudet. Esim: et saa laittaa Disneyn hahmoja tuotteillesi ja myydä niitä.
  Kirjoitan yksityiskohtaisen artikkelin tästä aiheesta myöhemmin.
 • Voit luoda profiilin sivustossamme ja käyttää sitä kuin oma nettisivuna.
  Klikkaa linkkiä ja katso miltä profiili näyttää
  https://reilukirpputori.fi/author/ionawoodart/

Käsitöiden Myynti Kirpputorilla

Valitettavasti kaikki käsityöt ei sovi kirpparilla myyntiin. Kirpputorin asiakkaat usein etsivät ainoastaan halpoja tuotteita.
Kalliit ja hienot tuotteet ovat vaarassa tulla varastetuksi. Jos aiot myydä tuotteitasi kirpputorilla, vie vain halvempia tuotteita. Pidä kalliimmat tuotteet torilla, messuilla tai nettisivustossa myyntiä varten.
Jos kirpputoreilla myyt käsintehtyjä tuotteita, niistä saadut tulot ovat veronalaista tuloa.
Tuloista saa vähentää niiden hankkimisesta aiheutuneet menot.
Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, sinun ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä (vain pidä myynti päiväkirja ja ilmoittaa myynnistä verottajalle) .
Jos olet arvonlisäverovelvollinen (katso käsitöiden myynti verotus yläosasta), silloin myyjä on vastuussa veroasioista itse eli sinun pitää lisätä %24 Alv hintaan ja ilmoittaa siitä verottajalle. Vero.fi sivulta löytyy ilmoitus lomake.